MONTSERRAT PARETS: CARA N DE FRARESL'ASIÀTICA


Via Ancestra
(M. de Rialp i J. Verdaguer; 5/1987)
Dificultat: 6a/A2
Aproximació: De la carretera prendre el camí del Coll del Porc. L'Asiàtica es troba a la dreta del Frare Gros. Des del camí hem de localitzar unes cordes fixes (atenció a no confondre's amb l'Esperó Ribes, que està a l'esquerra). Pogem fins al final de les cordes, on hi ha la R0. La via comença al díedre que hi ha just a la dreta de la R0.
Recorregut: 170m
Temps: 4-5 hores
Orientació: Nord Est
Material: Cintes exprés, joc de tascons, friends petits i mitjans (des d'Aliens fins a Camalot del 2), pitons (1U i 1V), bagues i estreps.
Observacions: Els primers dos llargs són força herbosos, especialment el segon que a més té terra suelta. Més amunt la cosa ja millora, ja no hi ha herbes i la roca és de bona qualitat. Al tercer i quart llargs s'escala una curiositat geològica, una llastra de calcari al mig del mar de conglomerat de Montserrat. Al tercer llarg hi ha un parell de ploms amb el cable petat, però si ens estirem sobre els estreps s'arriba bé al següent buril.
Ràppel/Descens: A peu pel costat oposat fins a trobar el camí que porta al Coll d'Agulles, des d'on podrem tornar cap el cotxe.
Última informació: 28/5/2006

 


EL LLORO


Via Realitat Virtual
(Membres del Club Muntanyenc L'Hospitalet; 1994)
Dificultat: V+/A3e
Aproximació: De la carretera prendre el camí del Coll del Porc. La via comença al camí en una canal molt marcada.
Recorregut: 225m
Temps: 5 hores 30 min
Orientació: Nord
Material: 25 cintes exprés i estreps
Observacions: El segon llarg, el més complicat en lliure, està ben assegurat, malgrat que des de la reunió no es veuen les xapes. El quart llarg és una xemenenia una mica exposada. El vuitèllarg és un llarg d'artificial molt llarg.
Ràppel/Descens: 2 ràpels. Un primer curt fins a l'ala. I el segon de 40m fins al terra. D'aquí prenem la direcció del Coll d'Agulles, des d'on podrem tornar cap el cotxe.
Última informació: 09/1999

 


L'ESCOLANET


Via Raisam
(J. Samsó i R. Torner; 6/1999)
Dificultat: 6a+/Ae (6a obligat)
Aproximació: De la carretera prendre el camí del Coll del Porc. El camí passa per sota la paret, hem de pujar entre les plantes uns metres per arribar a peu de via.
Recorregut: 210m
Temps: 4 hores (cordada de tres)
Orientació: Nord
Material: Cintes exprés, friends variats (des d'aliens fins a friends grans) i estreps.
Observacions: La roca va millorant amb l'alçada. El primer llarg és una mica guarro i terrós. La fisura del 2n llarg està una mica trencada, però es pot protegir amb els friends. La sortida de la cinquena reunió és molt fina, amb passos molt delicats fins a "caçar" la primera xapa.
Ràppel/Descens: 1 ràpel de 35 metres. Després voregem el Bisbe per anar a buscar el camí que porta cap al Coll d'Agulles, des d'on podrem tornar cap el cotxe.
Última informació: 20/05/2006


EL BISBE


Via Heinz Pokorski
(J. Cerdà, F. Merchan i F. García; 3/1997)
Dificultat: 6b (V+ obligat)
Aproximació: Des de la carretera prendre el camí cap al coll del Porc. La via va pel marcat díedre a l'esquerra de l'Aresta GAM.
Recorregut: 195m
Temps: 3-4 hores
Orientació: Nord
Material: Cintes exprés, joc de friends i joc de tascons. Estrep opcional si no fas 6b.
Observacions: Bona via, malgrat la fisura herbosa i la roca dolenta en algun tram. Les reunions estan muntades amb parabolts, i als llargs hi ha pitons i algun buril. Falten bastants pitons respecte l'equipament original.
Ràppel/Descens: Ràpel de 55m (tot i que hi ha un arbre al mig) per la cara sud. Descens pel coll d'Agulles, des d'on podrem tornar cap el cotxe.
Última informació: 04/7/2006


Via Aresta GAM
(Joan Cerdà, Jaume Cerdà, J.M.Anglada, F.Guillamón, H.Pokorski, E.Auqué, J.Boladeras, J.Pons, J.Riera, X.Ylla, J.Felter, E.Lamarca, R.Martínez; 1959)
Dificultat: V+/Ae
Aproximació: Des de la carretera prendre el camí cap al coll del Porc. El camí passa pel peu de via.
Recorregut: 235m
Temps: 5 hores (cordada de 3)
Orientació: Nord
Material: Cintes exprés, alguna xapa recuperable, bagues i joc de tascons.
Observacions:La via està força equipada, amb burils i espits.
Ràppel/Descens: Ràpel de 55m (tot i que hi ha un arbre al mig) per la cara sud. Descens pel coll d'Agulles, des d'on podrem tornar cap el cotxe.
Última informació: 04/2001


LA BOLETA DEL PORTELL ESTRET

Via Iglesias-Torres-Casanovas
(Iglesias, Torres, Casanovas; 1966)
Dificultat: V/Ae
Aproximació: Des de Can Massana seguir el GR direcció el Monestir fins a trobar el camí que porta al coll d'Agulles. El peu de via es troba a l'esquerra del camí sobre una petita reprisa herbosa.
Recorregut: 145m
Temps: 6 hores (cordada de 3)
Orientació: Nord
Material: 25 cintes exprés, cordinos de 4 mm i 4 plaques recuperables.
Observacions: Els burils són de la primera ascensió, tot i que les reunions tenen algun spit nou. Les dues primeres reunions són molt incòmodes (sobre estreps). Hi ha un pas que es fa sobre un plom, si no es vol fer un sortida en lliure molt delicada. La roca no és de molt bona qualitat cosa que complica la poca escalada en lliure que hi ha.
Ràppel/Descens: Ràpel de 20m per la cara Sud cap al coll. Descens pel coll d'Agulles, des d'on podrem tornar cap el cotxe.
Última informació: 24/04/2000


LA BOLETA FORADADA


Via Anglada-Cerdà
(J.M.Anglada i J.Cerdà; 1965)
Dificultat: 6a/Ae
Aproximació: Seguir el GR cap al coll del Porc, el camí ens deixa a peu de via. L'itinerari comença abans d'arribar a l'aresta.
Recorregut: 155m
Temps: 5hores (cordada de 3)
Orientació: Nord
Material: Friends, tascons, alguna xapa recuperable, cordinillos i bagues. Cintes exprés i estreps.
Observacions: La via està bastant equipada, però amb material vell: pitons, burils i falques de fusta. El 6a no és obligat, peròla majoria dels seguros de la fisura són tacos de fusta vells, es pot autoprotegir millor. La via requereix està en bona forma, ja que totes les fisures són molt atlètiques i els llargs d'artificial finals són laboriosos.
Ràppel/Descens: Ràpel de 20m des d'una sabina del cim. Descens pel coll d'Agulles, des d'on podrem tornar cap el cotxe.
Última informació: 07/2001


LA BOLETA FORADADA


Via Aresta Ribas
()
Dificultat: 6a+ (V+ obligat), MD
Aproximació: Sortir de Can Massana i anem vorejant la muralla nord per un camí cada vegada més estret fins a situar-nos al peu de l'esperó (entre el Frare Gros i La Miranda del Lloro) pugem recte amunt per rampes herboses i grimpades de III fins a la R0 on hi ha un pitó.
Recorregut: 225m
Temps:
Orientació: Nord
Material: Cintes exprés, bagues per merlets, pot ser interessant una dissipadora, algun friend mitjà. Pot ser interessant portar pitons per si han desaparegut els de dalt.
Observacions: Via clàssica i guapa, però anar al lloro amb l'estat dels burils.
Ràppel/Descens: Per la canal que es forma amb el Frare Gros. Voregem el Frare Gros i anem al camí de Frares just al costat del forat, pugem una mica i després baixem per les 2 cadenes, això ens durà al coll del Porc, continuem baixant i retrovem el camí que prendrem en direcció contràcia a la de l'aproximació i que ens durà al cotxe.
Última informació: Maluta