La vila del Pingüí

Berguedà - Berguedà - *

 

ressenya.net
Dificultat: II / 3+/4, MD 
Dificultat màxima obligada: II / 3+/4 
Recorregut: 180m
Oberturista i any: Ricard Balaguer, Iban Bessa, Joan Cunill i Jordi Francès , II/2005 
Horari: ?h
Orientació: ? 
Material: 5 o 6 cargols de gel, alguna baga per abandonar als ràpels 
Observacions: Millor època de gener a febrer. Necessita força fred, però les inversions tèrmiques li són favorables. es divideix en dues parts, la part inferior a la pista només té un ressalt de 7 o 8m de 75º, per tant, millor començar per la part superior i si ens queda temps ja farem la part inferior. La part superior comença amb un ressalt de 10m i 85º/80º. Després trobem un segon ressalt de 60m amb una columneta de 90º. La part vertical d'aquest ressalt és de 50m, però necessitem 10m més per arribar a un arbre per muntar reunió (també podem fer reunió a la dreta després de la columna i dividir-lo en dos). La resta són una successió de ressalts d'entre 45º i 70º que ens porten a l'últim ressalt de 30 amb dues possibles variants, per l'esquerra a 85º o per la dreta amb una columneta a 90º. 
Aproximació: Carretera de Gaurdiola de Berguedà a Saldes/Gòsol. Just després del km3 agafem un trencant a la dreta que passa per davant de Cal Griera. Seguim la pista principal que ens porta cap a la vall del Riu de Saldes (dos trencants a la dreta i el tercer a l'esquerra). Creuarem el torrent on es forma la cascada, la veurem a l'esquerra, tot i que una part queda per sota de la pista. 
Descens: ràpels a la part dreta del torrent (en sentit descendent) en els tres ressalts importants. El primer és un espit dels barranquistes, els altres dos són arbres. Els ressalts més petits es poden destrepar o evitar pel bosc per l'esquerra (sempre en sentit descendent). 
Data d'ascenció: 01/02/2005 
Informació proporcionada per: Iban Bessa 
ressenya.net